top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıŞule Şenol

T-İstasyonu nedir?

Güncelleme tarihi: 24 Nis 2018

T-istasyonu bir oyun, oyunları, oyuncakları, insanı, çocuğu, doğayı anlatan bir oyun, kendimizi, çevremizi gördüğümüz, farkına vardığımız  çeşitli istasyonlardan oluşan bir oyun. T-istasyonu adını T-puzzle  dan aldı. Puzzle bir bütünü oluşturmak. Birbirinden çok farklı gibi görünen parçalarda da "tüm"ü görebilmek. Soyut, somut   ortak bir amaca hizmet eden ilk harfi T olan birçok kelime.

İstasyon esasında durak anlamında, karşılaşma alanı. Duraklarda bekleyenler, duraklarda inenler, binenler var taşıttan, bir de durak durma anlamına da geliyor, zamanın durağı var ayrıca, ya da teneffüs hatta elle de T-gibi işaret edilen durma, ara verme. İstasyonlarda bir duralım, bakalım, dokunalım diyorum. Ve istasyonlara gelenler, gidenler değişken oluyor ve hepsi birbirinden çok farklı olabiliyor.

 T-istasyonun bir özelliği farklı yaş gruplarından, ekonomik düzeyi farklı, farklı kültürlerden, hatta siyasi eğilimlerden birçok kişinin aynı ortamda “oyun ” çerçevesinde bir araya gelmesi, istasyonlarda yani duraklarda “temas “ gerçekleşiyor.  Tek başına, Topluca ve Takılarak öğreniyor, yapıyor, üretiyor ve oynuyoruz diyorum, mevcut istasyonlarda ve burada toplumsal fayda ön plana çıkıyor.

Tek başına? Çocuğumuz, onun gelişimi, eğitimi, geleceği  derken, toplumsal fayda getiren, çevreye, doğaya, ekolojik dengeye de katkısı olan bakış açısıyla tarihten günümüze oyuncaklar, oyun ve aktiviteleri tanıtıyoruz. Kullandığımız “T”li sözcükleri oyuna katıyoruz, ucu açık bir T-istasyonu aktiviteleri  oluşturuyoruz, takılıyoruz T lere. Tabiat, Tohum, Toprak, Tree(ağaç), Tahta, Tel, Teneke,Teknik, Teknoloji, Tempo, Tarım, Tasarruf, Tüketim, Taşıt (toplu taşıma; teyyare, tren) Toys, Tools, Temas derken.. T lerde çok şey keşfettik. oyun, aktivite istasyonlarımızı şöyle sıraladık.

Topaç, Tahta, Testere, Torna Tek başına- oyunlar; akıl-Takıl oyunları, (Tek başına yapmama yardım et- M. Montessori; Montessori pedagojisindeki gibi kolaydan zora çalışılır, ama çeşitlilikle yaparak öğrenmeye oyun katılır ) Topluca; oyunlar; rekabet yerine birlikte hareket, birlikte üretim, topluca yapılanlar Taş, Toprak, Tuğla (ekolojik mimariye giden yol ve toprakla, taşla oynama) Tasarım (Tarihte günümüze oyun, oyuncak tasarımı;  kullanım değeri de olan ürün veya oyun  tasarlama) Tadım; Adım adım Tohumdan,Topraktan, Tarladan, Taşıtlarla, Tezgaha, Tabağa Tazelik -(ekolojik pazar aktiviteleri) Ton, Tını, Tanı

T-istasyonu ben- Şule Şenol- tarafından hazırlanmış bir Gel-Oyna ürünüdür. Fakat Gel Oyna   (Ticari açılımı Gel Oyna ve Tanı)  gibi T-İstasyonunun da temelinde 2005 de kurduğumuz  fakat çok uzun süre yaşamayan Oyun Sanat ve Zanaat derneği vardır. Oyunu, sanatı merkeze alan T-istasyonu oyunun sihirli gücünün, kaynaştırıcı etkisini de göstermektedir.

"Öğrenme disiplini içinde öğrenildiğine inanıyor yetişkinler. Biz ise onların de oyunla öğrenebileceğini aktarmak istiyoruz. Ve bizde "yetişkinlerin oynaMAMAsı yasaktır" diyoruz. Küçük çocuklar ise ritim ve tekrarla öğreniyor.  Onlar"T"lerle öğreniyor diyoruz, Takip ediyor, touch -dokunuyor, tutuyor, test ediyor. taklit ediyor, test ediyorlar tekrar tekrar."

T-istasyonununda hangi aktivitelere katılacağınızı seçiyorsunuz, etkinlikte öğrenilen, deneyimlenen, yaşama da taşınmakta Kullanılan sade, basit ve doğal malzemelerle ilişkilendirmeyi, disiplinlerarası  öğrenmeyi gerçekleştirmek istiyoruz.. Katılanlarla, çeşitlilikle temas T-istasyonu dışında da gerçekleşiyor. Bunun ilk adımı  “touch” -  dokun, hisset, Tanı, ve tabii ki oyna T-akıl    haydi Tek başına veya Topluca  . Birlikteyiz, yanyanayız T-istasyonunda, ve derinlemesine de takılıyoruz, katılıyoruz.                             

Şule Şenol tarafından kurulan Gel Oyna, ahşap oyuncak satışları etlkinlikleri 2008 den beri Meydan İstanbul AVM/Ümraniye'de idi. Halen Bostancı'da tahtadan, farklı doğal malzemelerden oyuncak çeşitleri, akıl oyunları, topaçları görüyor, tanıyor, satın alabiliyorsunuz ve onların aletlerle, makinelerle biçimlendirilmesini de bu mini interaktif müzemizde keyifle gerçekleştiriyoruz. T-istasyonları aktivitelerine de Gel Oyna'da katılmanız mümkün. Doğalı, oyunu, oyuncağı daha iyi tanıyor, tanışıyor, danışıyorsunuz Gel Oyna'da. Alternatif eğitim modellerini de konuşuyoruz, ekolojiyi de, pedagojiye dair birçok şeyi de T-istasyonunda. T-istasyonunun aynı zamanda  halen hazırlanmakta olan "Topaç Topi'nin Turu" adlı sesli kitabı bulunmaktadır.

Şule Şenol


34 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page